duminică, 28 mai, 2023

Instrumente și unelte esențiale în construcția machetelor de avioane

Ce îți trebuie ca să construiești machete de avioane

Zona de lucru

Atunci când construiești machete, vei lucra adesea cu diferite substanțe chimice, așa că este important ca zona de lucru să fie ușor de curățat și să nu fie prea sensibilă dacă ceva curge pe unde nu trebuie. Să lucrezi direct pe biroul tău prețios din lemn de calitate este, de exemplu, o idee foarte proastă. Încearcă să folosești masa din bucătărie după ce o acoperi cu ziare, de preferat.

În orice caz, încearcă să găsești un spațiu în care să poți lucra câteva ore fără să fii deranjat, deoarece s-ar putea să trebuiască să lași piesele lipite sau vopsite în același loc peste noapte, fără să le muți.

Spațiul tău de lucru trebuie să fie un loc plat, uscat și fără praf. O sursă de lumină bună este esențială: vei lucra cu o serie de piese minuscule din plastic cenușiu. Manșele avioanelor, aripioarele rachetelor și lonjeroanele trenului de aterizare nu sunt foarte vizibile, mai ales când dispar sub masă – și, de multe ori, o vor face. O lampă de birou de intensitate mare cu o lupă încorporată este grozavă, dar este recomandat cu tărie să folosești becuri cu consum redus de energie – acestea vor fi capabile să îți lumineze spațiul de lucru fără a topi suprafața modelului tău. Oricum, becurile din prezent folosesc aproape în totalitate tehnologia LED, deci nu trebuie să îți faci prea multe griji în acestă privință.

De asemenea, asigură-te că ai la îndemână câteva borcane de sticlă sau de plastic cu un capac care se poate închide bine – acestea pot fi folosite depozitezi piese și subansamble mici; te vei asigura astfel că nu vor dispărea și că le vei găsi la nevoie.

Lipiciul și vopseaua miros, bun sau rău depinde de gustul personal și pot fi destul de periculoase dacă le inhalezi. Atunci când lucrezi pe scară largă cu un aerograf, vei crea în mod inevitabil un nor fin de vopsea care va fi dispersată rapid de aer în toată zona de lucru.

Cabinele de pulverizare corespunzătoare pentru machete sunt cea mai bună alegere pentru a preveni acest lucru, dar cutiile de carton (cum ar fi cea în care a fost împachetată macheta) sunt și ele foarte bune ca să capteze chiar și cea mai gravă pulverizare în exces. În caz contrar, s-ar putea să îți fie greu să îți convingi soția că acele culori de camuflaj reprezintă o selecție de culori de bun gust pentru pereții bucătăriei.

Dacă folosești vopsele și diluanți toxici, nu ar trebui să lucrezi niciodată la modelele tale în spațiul de locuit, cum ar fi dormitorul. Nu numai din cauza mirosului, ci și fiindcă există un număr finit de celulele cerebrale care nu se vor regenera. Da, știu, unii spun că se regenerează, dar totuși, de ce să le omori?

Dar chiar dacă folosești vopsele non-toxice, este necesară o bună ventilație. Asigură-te că poți deschide fereastra și că poți crea un curent de aer bun. Evită să lucrezi foarte mult timp cu vopselele și adezivii – fă o pauză, întinde-te și mergi să iei aer curat!

Cutia de scule

Trusa de scule de bază constă din următoarele elemente:

  • Un cuțit de modelism cu lame schimbabile (precum cuțitele X-Acto).
  • Câteva foi de șmirghel umed/uscat (începând de la granulația 600 până la cel puțin 1500).
  • pereche de clești sau pensete.
  • Pensule de vopsea (de dimensiuni #00 și #1).
  • Adeziv pentru modelism (adeziv de stiren).
  • Superglue (lipici cianoacrilat).
  • Bandă de mascare (8 – 15 mm).
  • Vopsele pentru machete

Pentru modeliștii mai ambițioși, această configurație ar trebui completată cu un aerograf cu dublă acțiune și cu compresor și, chiar, cu o mică unealtă electrică Dremel, excelentă pentru cei care doresc să găurească diverse tipuri de țevi.

Există multe alte obiecte de uz casnic pe care le poți folosi, de asemenea – clești, pensete și foarfece, până la banalele scobitori, bețe de înghețată, paie, agrafe de rufe, sau benzi de cauciuc și adeziv Blu Tack.

Pune-ți mintea la contribuție, fii inventiv! Iată câteva sfaturi de bază:

  • Blu Tack este un material din polimer vâscoelastic, utilizat în mod normal pentru a suspenda obiecte ușoare, cum ar fi tablouri pe pereți fără cuie sau bandă adezivă. Materialul seamănă cu plastilina pentru copii și este de culoare albastră, de unde și numele. În unele țări, Blu Tack se numește Sticky tack. O scobitoare cu un picior de Blu Tack este excelentă pentru a ține roțile de avion în timp ce se vopsesc anvelopele.
  • Cârligele de rufe și benzile de cauciuc sunt bune pentru a ține piesele fixate împreună în timp ce se întărește lipiciul. Nu folosi bandă adezivă obișnuită, deoarece ar putea lăsa un reziduu de lipicios pe piese.
  • Paiele sunt excelente ca să transferi cantități mici de vopsea din borcanul de vopsea în cupa aerografului. Nu folosi gura ca să aspiri lichidul, pentru că s-ar putea să te trezești cu un adevărat gust neplăcut în gură și, de asemenea, cu dinți cu aspect ciudat. În schimb scufundă adânc un capăt al paiului în vopsea și apoi pune degetul la cealaltă deschidere a paiului. Acest lucru va menține vopseaua în interiorul paiului până când vei elibera degetul.
  • Acele de cusut sau de seringi medicale pot fi folosite pe post de tuburi Pitot la o scară redusă pentru machetele de avioane.
  • Un rest de plastic poate fi încălzit la o lumânare și întinsă până la un fir subțire pentru a forma un fir de antenăde frână pentru trenurile de aterizare.

Curățarea

După ce ai făcut documentarea de bază și ți-ai adunat colecția de unelte, este timpul să începi să lucrezi cu plasticul.

Cât timp toate piesele sunt încă atașate de ramă, ar trebui să le piesele cu un detergent ușor de spălat vase și apă călduță. De obicei, plasticul este destul de unsuros din cauza procesului de turnare. Această grăsime va face ca vopseaua să adere prost la piese. Dacă simți că piesele sunt încă foarte uleioase, poți chiar să le freci ușor cu o periuță de dinți. Doar asigură-te că nu rupi accidental și nu arunci în canal piesele minore.

Când desprinzi piesele de pe suporți taie-le întotdeauna cu o foarfecă, un cutter sau cel puțin cu un cuțit normal. Nu le rupe niciodată, pentru că, chiar dacă de cele mai multe ori se vor rupe la locul potrivit, uneori vei ajunge să ai fisuri și găuri urâte și greu de reparat.

Acest lucru este valabil chiar și într-o măsură mai mare pentru piesele transparente, care tind să se rupă și să se crape mai ușor și rezultă astfel o gaură mai urâtă – uneori foarte greu sau aproape imposibil de reparat.

Nu îndepărta toate piesele deodată, ci doar pe cele necesare pentru un subansamblu și piesele pe care vrei să le vopsești. Înainte să utilizezi o piesă, aceasta trebuie tăiată cu grijă, iar tot excesul de plastic rezultat în urma procesului de turnare trebuie tăiat și șlefuit. Acest exces de plastic va strica aspectul modelului final, dacă îl ignori.

De reținut: cuțitele de modelism tip X-Acto și lamele lor sunt foarte ascuțite și, prin urmare, sunt bune la multe lucruri, printre altele la a face tăieturi adânci în degetul mare. Poate că sună amuzant, dar încearcă oricum să eviți acest lucru. Nu tăia niciodată împotriva degetelor și încearcă să îndrepți lama departe de mână.

Unelte și materiale esențiale pentru aeromodelism

Alături de un finisaj bine făcut, construcția este la fel de importantă în aspectul general al unui aeromodel. Pentru unii, acest subiect este cel mai puțin iubit aspect al modelismului. Dacă ești unul dintre ei, încearcă să faci cea mai bună treabă de care ești în stare. Este o provocare.

Când ajung în această fază, e bine să îți acorzi timpul necesar ca să-ți atingi așteptările. Cele două componente majore necesare sunt timpul și răbdarea. Învățarea lipirii, a umplerii și a șlefuirii va veni rapid cu fiecare kit construit. În rândurile de mai jos, vom discuta despre câteva instrumente și materiale care sunt utile pentru orice tip de modelism.

Iată elementele de bază care te vor ajuta să începi:

  • Clești pentru desprinderea pieselor de pe rame – îndepărtează piesele de pe suporții de care sunt prinse în siguranță.
  • Cuțit de modelism – pentru tăierea, răzuirea, și curățarea plasticului.
  • Hârtie de șlefuit și bețe de șlefuit (de la 150 la 4000 de granulație)
  • Brici pentru modelism – taie curat stirenul mai gros
  • Pensete (cu vârf fin și obișnuit)
  • Diverse cleme – pentru fixarea pieselor împreună până la uscare
  • Menghină – pentru efectuarea de găuri mici în stiren
  • Unealtă de scrijelit – pentru gravarea liniilor și a detaliilor în stiren
  • Spatulă mică pentru vopsea/mastic – pentru aplicarea chiturilor de umplere

Materiale

Piața oferă multe produse bune și fiecare modelist are preferințele sale. Mai jos sunt prezentate câteva produse care funcționează bine și care fac munca mult mai ușoară.

  1. Super glue.
  2. Chit de umplere (tip de bază).
  3. Grund (Mr. Surfacer).
  4. Adeziv pentru sudarea pieselor din plastic.
  5. Adeziv special pentru piese transparente.

Super Glue

Acest adeziv este utilizat în principal pentru lipirea pieselor din rășină, fotogravate, piesele de mici dimensiuni și umplerea spațiilor mici și la îmbinări. Nu se utilizează pe piese transparente. Vaporii le vor “încețoșa” și nu va putea fi îndepărtat. Dacă este folosit ca material de umplere a spațiilor, de reținut este că se usucă foarte repede. Odată ce s-a uscat complet, este foarte greu sau chiar imposibil de șlefuit. Așadar, după ce ai aplicat adezivul, așteaptă aproximativ un minut și apoi șlefuiește. Dacă Superglue-ul nu este 100% uscat, se va șlefui corespunzător. Sunt recomandate vârfuri foarte fine pentru aplicarea acestui tip de adeziv. Acest lucru va permite controlul cantității de superglue utilizate și aplicarea acestuia în zone greu accesibile. Există mai multe consistențe disponibile, de la gros la subțire. Eu consider că o grosime medie funcționează pentru majoritatea nevoilor. În cazul în care superglue-ul este subțire, se poate scurge unde nu trebuie și poate crea o tragedie.

Chit

Acest lucru va umple golurile, gropile, îmbinările ori fisurile și le va face să fie invizibile.

Tamiya oferă un chit de bază care funcționează foarte bine. Se usucă destul de repede și se șlefuiește ușor. Când se șlefuiește, arată frumos și nu se “înțeapă”. Poți încerca și alte tipuri și mărci și vedea care este mai bun. Chitul poate fi aplicat cu o spatulă flexibilă de artist și netezit. Ca să netezești chiar și mai mult, vârful unui bețișor cu vată și puțin dizolvant de lac de unghii va așeza chitul. Acetona din dizolvantul de ojă acționează ca un diluant pentru chit. Doar freacă ușor chitul, după ce este la locul lui, cu vârful bețișorului.

După ce chitul se usucă (3 ore sau mai mult), poate fi șlefuit. Folosește întâi un șmirghel cu granulație grosieră pentru a îndepărta cea mai mare parte a chitului. Apoi, utilizează un șmirghel mai fin pentru a finisa și pentru a pune în evidență. În cele din urmă, chitul poate fi șlefuit înainte de aplicarea grundului. Este bine să pui o bandă adezivă pe fiecare parte a îmbinării/lipiturii atunci când șlefuiești. Acest lucru va ajuta la protejarea detaliilor de suprafață din jurul zonei respective să fie deteriorate sau șlefuite. 

Reține că acest chit se micșorează, își reduce volumul atunci când se usucă. În consecință, este posibil să fie necesară o a doua sau a treia aplicare pentru ca să umpli complet zona.

Grund

Mr. Surfacer este un grund foarte gros, pe bază de lac. Poate fi diluat destul de mult cu diluant pentru lacuri și pulverizat ca strat de bază. De asemenea, poate fi un material de umplere excelent pentru imperfecțiuni mici și superficiale, fisuri și îmbinări. Se usucă foarte repede și poate fi șlefuit. La fel ca și chitul, este foarte frumos și oferă un finisaj neted. Recomand șlefuirea cu o granulație mai mică (400-500), deoarece se îndepărtează ușor. Mr. Surfacer poate fi aplicat cu o pensulă ascuțită atunci când este folosit ca material de umplere și se curăță doar cu diluant pentru lacuri.

Adeziv pentru sudarea pieselor din plastic

Acesta este un adeziv lichid subțire care, de fapt, topește plasticul ca să lipească piesele una de alta. Este mult mai eficient și mai ușor de lucrat decât adezivii standard din tuburi. Poate fi aplicat cu o pensulă mică de nailon. Piesele de plastic trebuie montate întâi la uscat, cu un mic spațiu între ele. Lipiciul poate fi apoi adăugat în acel spațiu mic și se va „răspândi” (prin acțiune capilară) în tot spațiul. Odată ce piesele sunt presate împreună, plasticul „topit” se va scurge sub formă de mici perle din „sudură”. Acest lucru va permite obținerea unei lipituri mai curate atunci când se usucă și se șlefuiește. În aproximativ 30 de secunde, piesele vor fi fixate. Lasă-le să se usuce 24 de ore înainte de a le șlefui.

Dacă se aplică prea mult sau dacă ajunge accidental pe alte suprafețe, adezivul va forma gropițe sau va deforma plasticul. Aceste probleme pot fi șlefuite sau umplute. Totuși, pentru ca să eviți acest lucru, aplică pur și simplu cantități modeste. Folosirea unei pensule mici va ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Adeziv transparent pentru piese

Acest adeziv special este folosit pentru fixarea pieselor transparente, cum ar fi cupolele, ferestrele și lentilele de lumină. Lipirea nu este foarte puternică, dar va rezista. Avantajele sale sunt că se este transparent după uscare și nu decolorează sau „încețoșează” piesele transparente. Se poate curăța cu apă, alcool sau soluție de geamuri.

Pe aceeași temă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.