Construirea machetelor de avioane este un hobby extraordinar de care se bucură mii de oameni peste tot în lume.
Unii adoră să lucreze cu propriile mâini și să creeze machete frumoase ca să le expună. Alți constructori consideră că acest hobby este o modalitate excelentă de a își aminti și de a împărtăși gloria războaielor din trecut și, evident, a mașinăriilor folosite pentru a lupta în acele războaie, inclusiv avioane.
Alții consideră faptul că arta de a construi modele de aeronave este o modalitate excelentă de a învăța mai multe despre detaliile aeronavelor reale, cele care sunt utilizate în prezent. Construcția de machete de toate tipurile este un amestec între artă și știință. Comercianții de kituri de machete de avioane acordă o atenție deosebită detaliilor și scalării exacte. De asemenea, constructorii de machete vă pot spune, adesea, multe despre știința aeronavelor reale care servesc drept modele.
Dar nu te lăsa indus în eroare. Arta este, de asemenea, o parte însemnată a acestui hobby. Niciun machetist nu ar asambla vreodată un model doar ca să o studieze. Toți aeromodeliștii sunt foarte mândri de operele lor în fiecare etapă a construcției. Nu este niciodată în regulă să lipești la întâmplare fără să ții cont de estetică. Întotdeauna este necesar să acorzi o mare atenție aplicării chitului și lustruirii până la perfecțiune. De fapt, fiecare modelist s-a mândrit întotdeauna cu partea artistică, pictându-și modelele cu mare grijă.
Acest hobby nu ar exista fără ambele aspecte ale modelismului, atât cel științific, cât și cel artistic. Ca definiție, putem spune că modelismul este acea activitate de confecționare la scară redusă a unor modele de mașini și clădiri, de cele mai multe ori, cu caracter demonstrativ, la care se poate adăuga, sau nu, posibilități de propulsie comandată ori auto-comandată.
În fine, nu mai pierde timpul. Începe să îți construiești prima machetă de avion chiar acum. Vei fi răsplătit din plin pentru această experiență.
Cum să construiești machete de aeronave – 25 de sfaturi esențiale
Fie că ești un începător, fie că ai creat câteva modele înainte, aceste informații ar trebui să aducă puțină lumină în arta de a construi modele de avioane. Aceste sfaturi sunt simple și probabil, nu reprezintă nimic nou pentru constructorii de machete mai experimentați; cu toate acestea, ai aici o listă cuprinzătoare și o colecție prețioasă de lucruri esențiale care pot fi de folos, chiar și pentru modeliștii cu ceva ani în branșă.
Odată ce ai decis care va fi modelul tău preferat de avion din plastic, vei dori să găsești un loc ca să-l construiești. Zona aceea de lucru trebuie să fie plană, nivelată, bine luminată și suficient de mare care să-ți permită să lucrezi confortabil. Deschide cutia în care sosește kitul și scoate ramele de plastic de care sunt atașate piesele modelului. Instrucțiunile se află, de asemenea, în cutie. Deschide-le și citește-le cu atenție înainte să începi asamblarea machetei.
Apoi, spală bine ramele pieselor în apă și săpun. Acestea, împreună cu piesele, sunt realizate printr-un proces numit turnare prin injecție. O parte a acestui proces necesită utilizarea unui agent de degajare pentru a împiedica piesa turnată să se lipească de matriță. Reziduurile acestui agent ajung pe rame și pot împiedica vopseaua să se lipească de model. Poți folosi un uscător de păr pentru uscare mai rapidă, sau îi poți piesa să se usuce la temperatura camerei în timp ce studiezi din nou instrucțiunile ori îți pregătești zona de lucru pentru asamblarea modelului.
Instrucțiunile îți vor oferi, sau ar trebui să îți ofere, toate indicațiile de asamblare esențiale de care vei avea nevoie ca să asamblezi macheta avionului. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să construiești acel model de avion din plastic pe care ți-l imaginezi.
Acum, studiază cu mare atenție sugestiile de mai jos și vezi pe care dintre ele le poți aplica.
- Modeliștii mai puțin experimentați ar trebui să înceapă întotdeauna cu proiecte simple și să construiască cel puțin 2 sau 3 modele simple inițial. Acest lucru poate crește încrederea în proiect și poate ajuta la învățarea noțiunilor și a trucurilor de construcție a modelelor.
- Construirea aeromodelelor din plastic prespune un spațiu de lucru adecvat.
- Asigură-te că speli toate piesele kit-ului, înainte de să începi asamblarea machetei.
- Toate kit-urile sunt însoțite de instrucțiuni, așa că citește-le. Nu uita să le studiezi cu atenție și asigură-te că ai înțeles toate desenele (diagramele).
- Urmează instrucțiunile.
- Redu la minimum utilizarea adezivului. Mai exact, nu uita să aplici cantități mici de lipici și asigură-te că nu ai stropit modelul.
- Dacă ai reușit să pui lipici unde nu trebuie, spală imediat. De asemenea, este posibil să dorești să răzuiești puțin vopseaua pentru o lipire mai bună.
- Nu lipi ceva, ca apoi să lipești acel ceva de un alt lucru; de exemplu, nu asambla cabina de pilotaj a unui avion ca apoi să o lipești de o altă componentă. Lasă cabina să se usuce și lucrează la altceva, cum ar fi să termini de vopsit sau să asamblezi motorul.
- După ce machetele sunt lipite, lasă-le să se usuce peste noapte.
- După ce ai lipit piesele, poți folosi chit ca să umpli golurile.
- Poți asambla carlinga în acest moment, o componentă foarte îndrăgită mai ales a kit-urilor de modele militare.
- Vopsește acum piesele mici și pe cele la care va fi greu de ajuns atunci când modelul este complet. Păstrează-le atașate de rama inițială cu piesele machetei, este mai ușor pe termen lung.
- Ia în considerare utilizarea diferitelor tipuri de vopsea pentru kit-urile tale de avioane.
- Nu ai cu nevoie neapărat de un aerograf ca să vopsești modelul. Poți obține aceleași rezultate și fără așa ceva. Cu toate acestea, cu un aerograf îți poți face treaba în 10 minute, pe când fără le vopsitul ar putea dura ore.
- Este bine să ai ai la îndemână vopsea pentru modelism dar și spray. O alternativă este aerograful care îți va oferi cele mai bune efecte, deși nu trebuie desconsiderată și pensula.
- Vopsește întotdeauna întâi și întai interiorul modelului.
Apoi vopsește zonele complexe, cum ar fi cabina de pilotaj, cupola și cadrul ferestrei carlingii. - Poți folosi bandă adezivă obișnuită ca să maschezi zonele pe care nu dorești să le vopsească aerograful.
- Verifică de două ori alinierea când construiești orice machetă, acest lucru va evita realizarea machetelor cu aspect dezechilibrat.
- Adaugă decalurile la sfârșit, doar când totul este gata.
- Dacă dorești fundaluri realiste, poți folosi imagini din calendare etc. le poți pune în spatele și sub machetă ca să pară că este într-adevăr de acolo! O altă opțiune este să faci o fotografie a modelului, cu un fundal plat, dacă este posibil (pune un cearșaf sau o pânză peste un scaun și apoi așază modelul acolo), ulterior încarcă fotografia în calculator, adaugă fundalul și lipește cele două straturi (Adobe Photoshop poate face această treabă foarte ușor).
- Nu renunța niciodată la niciun proiect dacă ceva nu merge bine. Cel mai bun lucru este să îți termini kit-ul cât mai bine și să înveți din greșeli.
- Ori de câte ori aplici adeziv, fă-o cu moderație. Nu este nevoie de prea mult adeziv ca să lipești piesele între ele, iar dacă aplici prea mult, lipiciul se va scurge pe la îmbinări. Dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să șlefuiești acele zone și să le cureți după ce se usucă lipiciul, astfel încât să nu fie vizibile atunci când modelul este gata.
- Prea mult lipici poate face puțin mai dificilă manipularea pieselor pe măsură ce le asamblezi. O regulă generală este să aplici adeziv doar pe o singură parte a celor două piese care urmează să fie lipite împreună.
- Înainte să aplici adezivul, verifică alinierea celor două piese ca să îți faci o idee despre cum să vor îmbina după ce ai pus adezivul. Testarea montajului îți va permite, de asemenea, să-ți facei o idee despre orice pregătire a vopsirii pe care ar putea fi nevoie să o realizezi ulterior pentru piesele asamblate. După ce ai aplicat lipiciul, vei dori să montezi cu grijă cele două piese. Pe măsură ce le așezi, aliniază-le conform instrucțiunilor kit-ului tău.
- Unele piese ale aeromodelului tău vor trebui să fie vopsite înainte de a fi asamblate. Nu te îngrijora, kit-urile de machete specifică în general acest lucru. Vopsirea se poate face cu o pensulă de modelism, după cum spunam. Cu toate acestea, vopsirea cu spray-ul sau cu aerograful lasă o suprafață mult mai netedă și poate face ca macheta avionului tău să fie mai atrăgătoare când o expui.
- Bucură-te de construirea noului tău model. Machetele din plastic sunt în esență jucării și sunt menite să ofere distracție. Așa că lasă copilul din tine să se dezlănțuie atunci când are ocazia rară să o facă. Acest lucru va fi cea mai bună parte a experienței tale de modelism. Fără îndoială, construcția finală îți va trezi din nou interesul și s-ar putea să îți dai seama că pasiunea ta a stat până acum sub nasul tău pe raft.
Cele 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci în aeromodelism
Atunci când înveți să construiești machete din avioane din propriile experiențe, ceea ce înveți cu adevărat nu este întotdeauna “ce să faci”, ci mai degrabă “ce NU trebuie să faci”. Mai jos sunt câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să nu le faci.
- Piese împrăștiate: chestia asta am învățat-o când am construit un C-130. Nu lăsa ferestrele împrăștiate la întâmplare, pe jumătate vopsite, alături de toate celelalte lucruri pe care le ai! Modelismul este totuși un hobby murdar și, mai devreme sau mai târziu, este posibil să verși niște diluant pe ele. Acest lucru poate strica în totalitate geamurile. Orice ai face, nu pune diluant de vopsea pe ferestre, ci pune întotdeauna piesele într-un loc sigur, cum ar fi o pungă de plastic, pentru a le proteja de orice prostie pe care o poți face (cu excepția faptului că te poți așeza pe ele, desigur).
- Aerograful nu este chiar o jucărie: Dacă tocmai ai cumpărat un aerograf, orice ai face NU trece nimic prin el până nu citești instrucțiunile privind proporțiile de amestec, dezasamblarea și asamblarea. Ce s-ar putea întâmpla dacă vei sări peste majoritatea instrucțiunilor: nu vei amesteca în mod corect vopseaua și, mai mult ca sigur, îți va curge peste tot pe model.
- Indiferent de coordonarea ta și priceperea ta, nu poți să gravezi o linie de panou fără să folosești o muchie dreaptă sau niște bandă adezivă care să te împiedice să greșești.
- O problemă fierbinte: s-ar putea sau nu să fii prima persoană care a folosit lipici fierbinte pentru ca să asambleze un fuselaj. De fapt, funcționează minunat de bine ca să țină împreună acele piese de aripă sau fuselaj pretențioase ale machetelor de avioane. Construiam un model de avion de linie și am folosit lipici fierbinte, iar acesta a provocat o adâncitură atât de mare în lateral, încât dacă ar fi fost la scară reală putea fi foarte bine de câțiva metri adâncime!!!
- Polizorul malefic: unealta numită Dremel este foarte utilă, dar dacă o vei folosi pe un model, ai grijă. Roata căptușită pare bună pentru lustruire. Nu te înșela, este diabolică. Această chestie mică și aparent moale poate distruge suprafața modelului tău și poate lăsa mici fire albe pe jumătate încorporate în model. Un alt lucru, dacă nu intenționezi să îți faci modelul praf, nu folosi benzile de șlefuit de pe Dremel pentru șlefuit.
- Dă jos vopseaua: Există mai multe moduri de a netezi sau de a îndepărta o vopsea aspră. Orice ai face, NU folosi diluant pentru vopsea.
- Dilema decalurilor: Dacă ai mai construit ceva machete înainte, știi deja că decalurile nu arată întotdeauna clar. Am avut o dată un caz EXTRA rău de acest gen. A fost pe un model pe care am făcut o treabă destul de bună. Am vopsit modelul în negru mat în loc de negru lucios. Decalurile sunt făcute pentru ca să fie aplicate pe suprafețe netede. Vopseaua mată a fost atât de proastă pentru decaluri încât zonele transparente au ieșit FOARTE încețoșate, iar unele decaluri practic au căzut pentru că nu se puteau lipi. Așadar, înainte să pui delauri, ia un kit de fixare sau asigură-te că decalurile vor adera la tipul de vopsea pe care l-ai ales.
- Atenție la mascare: Exemplu: s-a folosit niște soluție de mascare Mask-it-Easy. A funcționat bine, așa că s-a aplicat puțin într-o zonă greu de mascat, în locașul roților de pe P-51. A mascat bine zona, dar lipiciul într-un astfel de loc este FOARTE greu de îndepărtat.
- Dungile și iar dungile: Aceasta nu este o problemă majoră, dar îți va economisi timp….. Atunci când pictezi dungi, de exemplu o combinație de dungi alb-negru-alb-negru care sunt lipite, nu face cum am făcut eu o dată (am mascat fiecare dungă și am vopsit-o). În schimb, pictează o culoare de bază (deocamdată albă) și apoi adaugă cealaltă dungă colorată deasupra. Acest lucru poate părea o chestie de la sine înțeleasă, dar dacă eu am făcut-o, atunci sunt sigur că și unul dintre voi, în mediul online și nu numai, o poate face.
Unele dintre aceste probleme și multe altele pot fi prevenite prin simplul fapt că te oprești și te gândești cum vei proceda cu modelul tău înainte de a o face.
Cuvânt de final
Construirea machetelor de avioane este o sursă de inspirație, dar și o modalitate de antrenare a răbdării pentru mulți oameni. Este o artă care continuă să-și mărească numărul adepților, de-a lungul deceniilor. Este ceva ce poate fi împărtășit cu alții, transmis mai departe și poate fi o sursă de preocupări și pasiuni comune de-a lungul vieții.
Investește în construirea primului tău model ca și cum ar fi un fel de experiment. Poate că te-ai decis să construiești un model al unuia dintre acele avioane legendare, dar nu vei ști cu adevărat cât de mult îți va plăcea în cele din urmă, sau cât timp va trebui să petreci pentru asta. Să cheltui o mulțime de bani și apoi să îl vezi într-o grămadă de chestii pe birou sau pe masa de lucru trei săptămâni mai târziu nu te va bucura. Să ne limităm la lucrurile simple, pornește de la ideea că îți va plăcea și ai multă răbdare cu tine. Așa cum spun majoritatea constructorilor începători, vei fi mândru că ai finalizat primul tău proiect și îl vei arăta prietenilor tăi.
Mai presus de toate, bucură-te de experiența construirii machetelor de avioane ca hobby. Nu îți petrece toate orele libere pe machete și nu le ascunde de lume; arată-ți munca și interacționează cu alte persoane cărora le place să construiască kit-uri de avioane, la fel ca și tine. Aceste kit-uri de aeromodele plastic sunt ușa către o lume plină de istorie, știință și distracție pentru o viață întreagă. Aceasta este adevărata răsplată a machetelor pentru cei care iubesc să le construiască.