duminică, 28 mai, 2023

Lipirea aeromodelelor de plastic – Adezivi

Cum se utilizează adezivii pentru construirea și detalierea modelelor de aeronave din plastic

Modelele din plastic nu se asamblează pur și simplu (bine, există și kituri cu ajutorul cărora se asamblează, dar acestea sunt în principal doar jucării). Trebuie să folosești un fel de lipici pentru a stea toate la un loc. Adezivul pe care ar trebui să îl folosești, în primul rând, se numește „adeziv de modelism” sau „adeziv pentru polistiren”. Acest adeziv conține un agent de „sudură” care topește de fapt plasticul și face ca cele două piese care trebuie lipite să fuzioneze, iar astfel se formează legătură cu adevărat puternică.

Adezivul de modelism funcționează prin topirea părților din plastic și de aceea nu vei putea lipi piesele vopsite: din păcate, vopseaua va izola plasticul de lipici. Fie va trebui să îndepărtezi vopseaua de pe suprafețele pe care trebuie aplicat adezivul, fie va trebui să utilizezi un alt tip de lipici.

Ai grijă, nu vei mai putea dezlipi cele două părți după ce adezivul s-a întărit! Ca să eviți această probleme, încearcă să montezi piesele întâi fără lipici. Verifică îmbinarea ca să vezi dacă există imperfecțiuni sau dacă se potrivesc bine sau nu prea (adică prost) înainte să pui mâna pe lipici. Acest lucru te poate scuti de multe bătăi de cap pentru mai târziu, după cum îți poți da foarte bine seama.

Aplicarea adezivului

Adezivul pentru machete poate fi aplicat în mai multe feluri – cum ar fi direct din duză sau cu ajutorul unei pensule de unică folosință. Metoda care este considerată cea mai utilă pare să fie utilizarea unui aplicator cu ac.

Acesta este practic o seringă (un ac subțire) atașată la duza tubului de lipici, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos.

Acest tip de aplicator cu ac îți permite să controlezi foarte ușor cantitatea de lipici, de la picături mici până la un flux mai mare și continuu de adeziv.

Ai grijă – în cazul în care pui lipici pe o piesă care nu trebuie lipită, adezivul va topi plasticul și va distruge suprafața piesei. Dacă vezi că o cantitate mică de lipici încearcă să iasă prin îmbinarea dintre piesele lipite, rezistă impulsului de a o șterge, altfel o să o împrăștii pe toată suprafața și piesele vor deveni inutilizabile. În schimb, așteaptă până când lipiciul se usucă în totalitate sau măcar parțial și apoi pur și simplu șlefuiește-l. Aceasta poate ajuta chiar și la mascarea îmbinării.

În timp ce adezivul se întărește, ar trebui să menții piesele lipite una cu cealaltă ca să se formeze o legătură puternică. Acest lucru se face cel mai ușor cu benzi de cauciuc, cârlige de rufe sau chiar bandă autoadezivă (bandă de mascare, scotch). Fii sigur că lași piesele să se usuce cel puțin o zi înainte să faci altceva cu ele.

Nu te grăbi, sau „grăbește-te încet” – reține că singura modalitate ca să ai la final un model bun și frumos este să ai răbdare – un munte de răbdare, tone de răbdare! Deseori există mult timp de așteptare între două etape de modelism. Dacă ți se pare plictisitor să aștepți o zi după o operație de lipire mai importantă, o idee este să lucrezi la mai multe modele deodată. Astfel, vei avea întotdeauna ceva de făcut dacă ai chef de ceva modelism, chiar dacă un o machetă se află în „faza de uscare”. Lipsa de răbdare nu va avea ca rezultat decât o muncă „de mântuială” și un model urât.

Superglue și adezivii transparenți

Machetiștii avansați folosesc adesea superglue sau lipici cianoacrilic. Acesta este mai util atunci când dorești să lipești piese vopsite, ai nevoie de îmbinări lipite extrem de puternice sau când vrei să umpli un mic spațiu între suprafețele de îmbinare. Superglue este, de asemenea, singura alegere în cazul în care modelul pe care îl construiești are părți metalice (ceea ce întâmplă destul de frecvent în cazul machetelor mai avansate).

Dar nu trebuie să folosești superglue pentru piese transparente, deoarece vaporii degajați, pe măsură ce lipiciul se întărește, vor mătui și vor distruge piesele din plastic transparent înainte să îți dai seama ce se întâmplă.

Superglue-ul se întărește foarte repede și poate fi șlefuit neted când este uscat, dar nu integral. Reține că este foarte ușor, mult prea ușor, să îți lipești degetele din greșeală. Poate părea amuzant, însă este o experiență destul de înfricoșătoare; chiar dureroasă, de asemenea, pentru că superglue este foarte, foarte puternic. În cazul în care îți lipești din greșeală degetele, nu încerca să le separi, altfel riști să pierzi din pielea de pe ele. În schimb pune degetele sub robinetul cu apă, cât de fierbinte poți suporta și desparte-le cu grijă și încet. Iată de ce folosirea mănușilor de unică folosință nu este o idee chiar atât de rea, dar chiar ș cu ele ai grijă să nu îți atingi niciodată fața și mai ales ochii și genele în timp ce folosești superglue.

Alte tipuri de lipici care pot fi folosite în modelaj sunt lipiciul alb, care se usucă transparent și este mai ușor de lucrat. Cel mai adesea, cleiul alb este util pentru a adeziva piese transparente, cum ar fi copertinele și parbrizele, dar nu va forma o legătură puternică și nu poate fi folosit pentru a lipi piese mari sau piese care au nevoie de rezistență, din nefericire.

Construcția machetei – primii pași

Dacă poți, asamblează și vopsește întotdeauna întreaga zonă a cabinei de pilotaj înainte de să o montezi pe fuselaj, altfel va fi aproape imposibil să o faci mai târziu. Lasă scaunul de catapultare să fie ultimul element pe care îl lipești la locul lui, cel puțin din două motive: această piesă chiar merită să fie cât mai frumoasă, dar și pentru că este mult mai ușor de lucrat la ea dacă nu este deja lipită.

Dacă există o figurină de pilot, încearcă să faci ceva cu ea în așa fel încât să arate mai mult a om decât ca un manechin. Încearcă să sculptezi brațele și capul și să le așezi în așa fel încât să pară că salută, dacă vrei, ori că lucrează la panoul radar sau ia notițe pe tebletă ori bord.

De asemenea, poți adăuga centuri de siguranță personalizate, realizate din benzi de bandă adezivă. Un furtun de oxigen urât turnat poate fi înlocuit cu o bucată de sârmă subțire (cu partea de izolare încă la locul ei). Toate acestea sunt modificări foarte simple și vor face modelul cu adevărat impresionant. Aproape toate kitur-ile produse de aceeași companie conțin aceeași figurină de pilot, așa că va trebui oricum să faci ceva cu ele, dacă nu dorești ca echipajul flotei tale să arate ca o armată de clone.

O dată carlinga asamblată și vopsită, de obicei cel mai bine este mai să începi să lucrezi la roți, trenuri de aterizare și arme. Chiar dacă descrierea îți spune altfel, ar fi bine să începi treaba la aceste elemente, deoarece curățarea rezervoarelor detașabile, a rachetelor și a bombelor poate luat destul de mult timp. Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru aeronave precum F-14 Tomcat, care transportă o tonă de rachete.

Înainte de a îmbina cele două jumătăți ale fuselajului, sunt câteva lucruri de care trebuie să ai grijă. Este recomandat să pulverizezi întregul interior al modelului cu spray negru sau gri închis. Nu este chiar în regulă să descoperi plastic gol, nevopsit prin gurile de aerisire și alte orificii mici. De asemenea, verifică dacă vor există zone prin care poți vedea în interiorul modelului. La unele avioane de vânătoare, poți chiar să tragi cu ochiul prin prizele de aerisire și să vezi lumina de la capătul evacuării motorului. Ca să previi acest efect neplăcut, fie lipești bucăți de stiren, fie pui un material de umplutură în interiorul fuselajului.

De asemenea, este important să verifici centrul de greutate al modelului. În special în cazul trenurilor de aterizare triciclice, este important ca centrul de greutate să fie în fața jambelor principale de aterizare, altfel modelul nu va sta corect pe cele două jambe ale trenului și pe cea din față, iar macheta va pica pe coadă. Câteva șuruburi sau greutăți de plumb în conul frontal rezolvă această problemă. Asigură-te doar că greutățile sunt bine fixate, altfel s-ar putea desprinde în timp ce lucrezi la machetă și să se plimbe prin interiorul modelului – foarte enervant!

Dacă poți, încearcă să montezi cabina de pilotaj la locul ei în același timp când lipești cele două jumătăți ale fuselajului. Dacă fixezi întâi tubul cabinei de pilotaj pe o jumătate de fuselaj (așa cum este adesea descris în instrucțiuni), riști să te trezești cu un gol foarte urât și greu de ascuns pe cealaltă parte.

Asamblarea jumătăților de fuselaj, a jumătăților de aripi și montarea aripilor pe fuselaj sunt etape foarte plăcute – este prima dată când poți aprecia dimensiunea și formele modelului. Dar poate fi, de asemenea, un pas dificil, deoarece va trebui să lipești împreună bucăți destul de mari de plastic; și este atât de ușor să greșești! De asemenea, asigură-te că montarea pieselor este cât mai aproape de perfecțiune. Exersează montarea uscată, fără adeziv, a pieselor de cel puțin două sau trei ori înainte de a începe să pui adeziv.

Odată ce piesele sunt îmbinate, dar înainte ca lipiciul să se întărească, verifică toate liniile de îmbinare, ca să te asiguri că piesele nu sunt câtuși de puțin decalate. Cel mai bine este să examinezi liniile de îmbinare într-o sursă de lumină puternică venită din lateral. Dacă ratezi această parte, va trebui să efectuezi ulterior câteva ședințe foarte dure de umplere, șlefuire și retrasare a liniilor panoului ca să remediezi problema.

Pe aceeași temă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.